Tomasu Sojasaus 200ml
Het verhaal van Tomasu sojasaus
Tomasu sojasaus is een uniek product dat wordt gemaakt in Rotterdam. De saus wordt gemaakt van sojabonen, graan, water en zout. Om de kwaliteit van deze ingrediënten zo goed mogelijk te kunnen waarborgen, zijn de producten met zorg uitgezocht. Zo worden de tarwe en de sojabonen zelf geteeld in de nabijgelegen Hoeksche Waard. Het bronwater en het zout dat in deze Rotterdamse sojasaus wordt gebruikt, is afkomstig uit het Guerande, Franrkijk. Dit is een plek die wereldberoemd is om zijn Fleur de sel.
Maar wat maakt de sojasaus van Tomasu dan zo uniek? Ten eerste is deze sojabrouwerij de enige in Europa waar deze smaakmaker op traditionele wijze wordt gebrouwen. Verder zorgt de rijping op 25-50 jaar oude Schotse whiskyvaten voor een karakteristieke smaak en wordt er gebruik gemaakt van een eigen schimmel om de fermentatie van de sojasaus op gang te zetten. Benieuwd? Bestel dan snel een flesje Tomasu Sojasaus!
Hoe wordt de Tomasu sojasaus gebrouwen?
Het brouwproces van de Tomasu sojasaus is uniek voor Europa en begint bij het koken van de lokale sojabonen. Tijdens het koken wordt er een zak met Keltisch zeezout uit Guerande in het kookvocht gehangen. Na het koken worden de bonen in grote bakken bewaard en wordt er tarwe over uitgestrooid. Doordat dit mengsel op een warme temperatuur wordt bewaard, ontstaat er een gistingsproces.
Dit gisten duurt vijf dagen en om alle bonen gelijkmatig te laten gisten is het belangrijk dat ze vaak worden gemengd. Na drie dagen verandert de kleur van de bonen naar wit. Het gisten zorgt voor de ontwikkeling van de in de bonen aanwezige enzymen. Dit is een belangrijke stap in het proces aangezien dit zorgt voor de umami in de saus. Na vijf dagen is de kleur van de bonen weer veranderd naar diepgroen en worden ze toegevoegd aan het kookvocht.
Het rijpen op Schotse whiskyvaten
Om de smaak van de Tomasu sojasaus te verrijken is er besloten om het product te laten rijpen op oude whiskyvaten. Voor de rijpingsfase is er echter nog een belangrijke fase waarin er wordt gezorgd dat alle koolzuur die tijdens het fermentatieproces is ontstaan, kan ontsnappen uit de saus. Hiervoor wordt het mengsel van de vergiste sojabonen en het kookvocht gedurende acht weken in een vat bewaard en regelmatig geroerd.
Na het voltooien van dit proces krijgt het mengsel de tijd om zijn smaak verder te ontwikkelen in de houten whiskyvaten. De sojasaus uit Rotterdam krijgt minimaal 24 maanden de tijd om op smaak te komen. Daarna is het tijd om de saus te persen. Een proces dat ongeveer een week in beslag neemt. Voor het persen worden de sojabonen in een Japanse katoenen doek geplaatst. Hieruit komt de Tomasu sojasaus dan langzaam uitgedruppeld.
Tomasu sojasaus kopen bij House of Taste
De heerlijk sojasaus van Tomasu koopt u eenvoudig online bij House of Taste. Met deze Aziatische smaakmaker van Nederlandse bodem geeft u een extra dimensie aan uw gerechten.
Bij House of Taste leveren wij enkel producten met een bijzonder verhaal en uitgesproken smaken. Zo komt u unieke delicatessen tegen van zowel lokale als wereldwijde producenten. Van heerlijke vleeswaren tot fijne olijfolies, we hebben het allemaal.
Van plan om binnenkort sushi of een ander Aziatisch gerecht te gaan eten? Dan is deze saus onmisbaar. Wacht dus niet langer en bestel vandaag nog een heerlijk flesje Tomasu Sojasaus!